LATTE MACCHIATO

Kawa, napój mleczny, kawa mleczna, niech każdy nazywa tak jak chce.

Używam kawę Arabica100% świeżo palonej i świeżo mieloną, oraz mleko bez laktozy 1,5 %

Dla mnie kawa łatwa do przyrządzenia, dzisiaj używam ekspresu automatycznego.

Ze spienionego mleka wydobywamy jego naturalną słodycz, ja jednak dosładzam miodem.

I bez ekspresu możemy przygotować taką kawę, jednak wymaga więcej wkładu pracy, uwagi i delikatności.

O zaparzaniu tej kawy przy użyciu ekspresu automatycznego nie będę pisać, gdyż wszystko zależy od marki ekspresu, po za tym w instrukcji obsługi zazwyczaj wszystko jest opisane, często wybór kawy to bezpośrednie naciśnięcie jednego przycisku.

Natomiast bez ekspresu:

Polecam mleko 3,2 czy 3,5 % łatwiejsze do spienienia

Z kawy, najlepiej świeżo zmielona, ZAPARZAMY ESPRESSO (nie rozpuszczalna, chociaż i z niej wyjdzie)

Tutaj musimy poeksperymentować z ilością kawy i mleka, ze względu na pojemność szklanki czy  kubka  w którym przyrządzamy naszą kawę. Ważne by zachować proporcję kawy do mleka; 1:3

Na początku do robienia naszej kawy, najlepiej używać szklanki przeznaczonej do takiej kawy ( łatwiej będzie wlewać po ściance kawę do spienionego mleka )

Zaczynamy:

Zaparzamy kawę (espresso)

Podgrzewamy mocno mleko – nie gotujemy, po czym spieniamy mikserem, czy innym przyrządem do spieniania, przelewamy do szklanki, po czym powoli i delikatnie wlewamy kawę, najlepiej po ściance, w szklance zobaczymy jak kawa miesza się z mlekiem i zawiesza po środku pozostawiając u góry spienione mleko.

error: Kopiowanie zabronione !!!
Scroll to Top