Kawa, napój mleczny, kawa mleczna, niech każdy nazywa tak jak chce.
Używam kawę Arabica100% świeżo palonej i świeżo mieloną, oraz mleko bez laktozy 1,5 %
Dla mnie kawa łatwa do przyrządzenia, dzisiaj używam ekspresu automatycznego.
Ze spienionego mleka wydobywamy jego naturalną słodycz, ja jednak dosładzam miodem.
I bez ekspresu możemy przygotować taką kawę, jednak wymaga więcej wkładu pracy, uwagi i delikatności.
O zaparzaniu tej kawy przy użyciu ekspresu automatycznego nie będę pisać, gdyż wszystko zależy od marki ekspresu, po za tym w instrukcji obsługi zazwyczaj wszystko jest opisane, często wybór kawy to bezpośrednie naciśnięcie jednego przycisku.
Natomiast bez ekspresu:
Polecam mleko 3,2 czy 3,5 % łatwiejsze do spienienia
Z kawy, najlepiej świeżo zmielona, ZAPARZAMY ESPRESSO (nie rozpuszczalna, chociaż i z niej wyjdzie)
Tutaj musimy poeksperymentować z ilością kawy i mleka, ze względu na pojemność szklanki czy kubka w którym przyrządzamy naszą kawę. Ważne by zachować proporcję kawy do mleka; 1:3
Na początku do robienia naszej kawy, najlepiej używać szklanki przeznaczonej do takiej kawy ( łatwiej będzie wlewać po ściance kawę do spienionego mleka )
Zaczynamy:
Zaparzamy kawę (espresso)
Podgrzewamy mocno mleko – nie gotujemy, po czym spieniamy mikserem, czy innym przyrządem do spieniania, przelewamy do szklanki, po czym powoli i delikatnie wlewamy kawę, najlepiej po ściance, w szklance zobaczymy jak kawa miesza się z mlekiem i zawiesza po środku pozostawiając u góry spienione mleko.