Porcja dla 2-3 osób
20 krewetek
1 marchewka
1 mała papryka czerwona
3-5 różyczek brokułu
20 dkg. Makaronu drobne świderki
3 łyżki śmietany, ja używam 18%
Możemy użyć mrożonki z takimi warzywami
krewetki musimy umyć, odciąć głowę i nogi, lekko przełamać w pół, to ułatwi zdjęcie skorupy – (pancerza) odcinamy ogon. Lekko nacinamy wzdłuż od strony jelita ( grubsza ciemna pręga) łapiemy od strony głowy i odrywamy, przydatna przy tym okaże się wykałaczka, czy spiczaste szczypce.
Możemy użyć krewetek mrożonych oczyszczonych, natomiast mrożone nieoczyszczone, po rozmrożeniu czyścimy podobnie, aczkolwiek bardzo delikatnie.
Marchewkę i paprykę myjemy, marchewkę obieramy i kroimy na drobne kawałki, tutaj forma dowolna, różyczki brokułu rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
Marchewkę i paprykę lekko podsmażamy, po czym podlewamy lekko gorącą wodą i dusimy tak długo by papryka była lekko miękka, dorzucamy brokuły i jeszcze dusimy 5-7 min.
Krewetki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony po 1,5 min, gdy są duże nie dłużej jak 2 min.
Makaron gotujemy al dente wg. zaleceń producenta
Możemy użyć makaronu ryżowego, jego delikatny smak przeplata się ze smakiem krewetek i warzyw.
Do podduszonych warzyw dodajemy krewetki i makaron lekko mieszamy, dodajemy śmietanę i p przyprawy ¼ łyżeczki suszonego roztartego estragonu, przetarty ząbek czosnku. Delikatnie dobrze mieszamy, w razie potrzeby dodajemy pieprz ( najlepiej świeżo mielony ). Całość bez przykrycia podsmażamy jeszcze ok 2min. Delikatnie mieszając