Krewetki z makaronem

Porcja dla 2-3 osób

20 krewetek

1 marchewka

1 mała papryka czerwona

3-5 różyczek brokułu

20 dkg. Makaronu drobne świderki

3 łyżki śmietany, ja używam 18%

Możemy użyć mrożonki z takimi warzywami

krewetki musimy umyć, odciąć głowę i nogi, lekko przełamać w pół, to ułatwi zdjęcie skorupy –  (pancerza)  odcinamy ogon. Lekko nacinamy wzdłuż od strony jelita ( grubsza ciemna pręga) łapiemy od strony głowy i odrywamy, przydatna przy tym okaże się wykałaczka, czy spiczaste szczypce.

Możemy użyć krewetek mrożonych oczyszczonych, natomiast mrożone nieoczyszczone, po rozmrożeniu czyścimy podobnie, aczkolwiek bardzo delikatnie.

Marchewkę i paprykę myjemy, marchewkę obieramy i kroimy na drobne kawałki, tutaj forma dowolna, różyczki brokułu rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Marchewkę i paprykę lekko podsmażamy, po czym podlewamy lekko gorącą wodą i dusimy tak długo by papryka była lekko miękka, dorzucamy brokuły i jeszcze dusimy 5-7 min.

Krewetki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony po 1,5 min, gdy są duże nie dłużej jak 2 min.

Makaron gotujemy al dente  wg. zaleceń producenta

Możemy użyć makaronu ryżowego, jego delikatny smak przeplata się ze smakiem krewetek i warzyw.

Do podduszonych warzyw dodajemy krewetki i makaron lekko mieszamy, dodajemy śmietanę i p przyprawy ¼ łyżeczki suszonego roztartego estragonu, przetarty ząbek czosnku. Delikatnie dobrze mieszamy, w razie potrzeby dodajemy pieprz ( najlepiej świeżo mielony ). Całość bez przykrycia podsmażamy jeszcze ok 2min. Delikatnie mieszając

error: Kopiowanie zabronione !!!
Scroll to Top