Składniki na biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka kakao
Składniki na masę
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub z żurawiny.
400 dkg chałwy
200 dkg serek kremowy
1 śmietanka 30% – 400 ml
50ml. rumu 3-4 łyżki
2 łyżeczki żelatyny
Ok.100ml ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
Składniki na polewę
100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30%
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę miksować. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Po wystudzeniu przekroić na 2 części.
Masa
Śmietankę ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać pokruszoną chałwę i serek, dalej miksując ok.3 min dolewamy rum i przestudzoną żelatynę. Masę wstawiamy do lodówki by zgęstniała.
Polewa
Czekoladę rozpuszczamy w śmietance w gorącej kąpieli wodnej, mieszamy by się dobrze połączyły, odstawiamy do przestygnięcia.
Torcik
Dolny biszkopt smarujemy dżemem i połową masy chałwowej. Przykrywamy drugą częścią po czym smarujemy wierzch i boki pozostałą masą i wstawiamy ciasto do lodówki.
Można i tak:
( Kładziemy dolny biszkopt na spodzie tortownicy i smarujemy dżemem, zakładamy i zamykamy bok tortownicy, wlewamy połowę masy, kładziemy drugi placek i wylewamy pozostałą masę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.(W tym czasie przygotujemy polewę). Wyjmujemy ciasto z lodówki, nożem delikatnie oddzielamy masę od boków tortownicy po czym ją otwieramy i wysuwamy). Torcik polewamy polewą po czym zaczynamy jeść.