TORCIK CHAŁWOWY

Składniki na biszkopt

6 jajek

6 łyżek cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek mąki pszennej 

1 łyżka kakao

 Składniki na masę

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub z żurawiny.

400 dkg chałwy

200 dkg serek kremowy

1 śmietanka 30% – 400 ml

50ml. rumu  3-4 łyżki

2 łyżeczki żelatyny

Ok.100ml ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny

 Składniki na polewę

100 g czekolady gorzkiej

100 ml śmietanki 30% 

 Wykonanie:

 Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę miksować. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w 180 stopniach przez  ok. 40 minut. Po wystudzeniu przekroić na 2 części.

Masa 

Śmietankę ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać pokruszoną chałwę i serek, dalej miksując ok.3 min dolewamy rum i przestudzoną żelatynę. Masę wstawiamy do lodówki by zgęstniała.

Polewa

Czekoladę rozpuszczamy w śmietance w gorącej kąpieli wodnej, mieszamy by się dobrze połączyły, odstawiamy do przestygnięcia.

Torcik

Dolny biszkopt smarujemy dżemem i połową masy chałwowej. Przykrywamy drugą częścią po czym smarujemy wierzch i boki pozostałą masą i wstawiamy ciasto do lodówki.

 Można i tak:

( Kładziemy dolny biszkopt na spodzie tortownicy i smarujemy dżemem, zakładamy i zamykamy bok tortownicy, wlewamy połowę masy, kładziemy drugi placek i wylewamy pozostałą masę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.(W tym czasie przygotujemy polewę). Wyjmujemy ciasto z lodówki, nożem delikatnie oddzielamy masę od boków tortownicy po czym ją otwieramy i wysuwamy). Torcik polewamy polewą po czym zaczynamy jeść.

error: Kopiowanie zabronione !!!
Scroll to Top