SERNIK NA OLEJU

Blaszka o wymiarach 35  x 28 cm.

Ciasto

30 dkg mąki

10 dkg cukru

15 dkg margaryny

1  jajko całe

2  żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser

1 kg sera

4 żółtka

2 jaja całe

2,5 szklanki mleka

1 szklanka cukru

1 budyń śmietankowy

1 cukier waniliowy

0,5 szklanki oleju

Wierzch: /niekoniecznie/

Białka z 4 jajek, 6łyżek cukru, 10-15 dag wiórek

Sposób przygotowania


Posiekać margarynę z mąką i resztą składników. Zagnieść ciasto i wylepić nim blaszkę. Ponakłuwać widelcem.

Masa serowa:

Ubić jajka ze szczyptą soli, dodać cukier i żółtka. Następnie stopniowo ser. Budynie rozpuścić w mleku i dodać powoli do masy. Na koniec olej. Wylać masę na ciasto.
Piec 1 godz. w temp. 175C.

Wierzch:
Ubić białka z cukrem. Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto 10 minut przed końcem pieczenia.

error: Kopiowanie zabronione !!!
Scroll to Top