Blaszka o wymiarach 35 x 28 cm.
Ciasto
30 dkg mąki
10 dkg cukru
15 dkg margaryny
1 jajko całe
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser
1 kg sera
4 żółtka
2 jaja całe
2,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki oleju
Wierzch: /niekoniecznie/
Białka z 4 jajek, 6łyżek cukru, 10-15 dag wiórek
Sposób przygotowania
Posiekać margarynę z mąką i resztą składników. Zagnieść ciasto i wylepić nim blaszkę. Ponakłuwać widelcem.
Masa serowa:
Ubić jajka ze szczyptą soli, dodać cukier i żółtka. Następnie stopniowo ser. Budynie rozpuścić w mleku i dodać powoli do masy. Na koniec olej. Wylać masę na ciasto.
Piec 1 godz. w temp. 175C.
Wierzch:
Ubić białka z cukrem. Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto 10 minut przed końcem pieczenia.