BABKA PIASKOWA

Jajka  4 szt.

Cukier  1 szklanka

cukier waniliowy

Mąka pszenna  1 szklanka

Mąki ziemniaczana  ¾ szklanki

Proszek do pieczenia  1,5 łyżeczki

Margaryny  1 szt.

Kakao  1 łyżka

Cukier puder do posypania

Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu, ostudzić. Jajka zmiksować, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej miksować na puszysty krem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Całość dokładnie wymieszać.

Foremkę na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto, pozostawiając ok 5 łyżek by wymieszać z kakao, następnie wyłożyć na jasne ciasto, delikatnie wyrównać. Babkę piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C.

error: Kopiowanie zabronione !!!
Scroll to Top